Trepczyk |
Administrator |
|
|
Dołączył: 27 Gru 2007 |
Posty: 34 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piła |
|
|
|
|
|
|
Chcesz zachować zdrowie i szczupłe ciało? Pamiętaj, Twój organizm dla prawidłowego funkcjonowania potrzebuje kilkadziesiąt różnych składników pokarmowych. Niedobór wielu z nich może pogarszać kondycję, nasilać nadwagę lub stać się przyczyną poważnych schorzeń. Dieta musi być więc właściwe zaplanowana, nie tylko pod kątem kalorycznym, ale także odżywczym.
Organizm może tymczasowo zmagazynować tylko nieliczne substancje pokarmowe. Większosć z nich musi być systematycznie dostarczana w codziennej diecie. Posiłki powinny być spożywane kilka razy dziennie i charakteryzować się dużym urozmaiceniem. Każdy z nich powinien dostarczać:
» energię w postaci węglowodanów złożonych, których najlepszym źrodłem w pożywieniu są: pieczywo, ziemniaki, kasza, ryż, makarony, warzywa strączkowe. Produkty te nie tylko zasilają organizm energetycznie, ale także dostarczają białko, witaminy z grupy B, składniki mineralne (wapń, magnez, cynk) oraz błonnik. Zawartość substancji odżywczych w produktach pochodzenia roślinnego jest tym większa, im mniejszy jest stopień ich przetworzenia. W codziennym menu powinny więc dominować produkty węglowodanowe o niskim stopniu oczyszczenia, jak gruboziarniste pieczywo, ciemny ryż, grube kasze, płatki owsiane. Unikać natomiast należy produktów wysoko przetworzonych, jak białe pieczywo, słodycze, drobne kasze, makarony.
» białko o wysokiej wartości odżywczej. Produkty będące jego najlepszym źródłem, takie jak: mleko, przetwory mleczne, mięso, wędliny, ryby, jaja. Mleko i przetwory mleczne powinny znaleźć się co najmniej w dwóch, a najlepiej trzech posiłkach. Ponad 30% ogólnej ilości białka w diecie powinno pochodzić z produktów pochodzenia zwierzęcego, a w przypadku osób ciężko pracujących i aktywnych fifi zycznie co najmniej 50%. Należy unikać tłustych produktów pochodzenia zwierzęcego - tłustych gatunków mięs, podrobów i przetworów mlecznych.
» witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Praktycznie w każdym posiłku powinny się znaleźć surowe warzywa i/lub owoce obfifi tujące w cenne substancje regulujące przemiany metaboliczne w organizmie.
» tłuszcze - ich niewielka zawartość w diecie powinna pochodzić z olejów roślinnych, margaryn miękkich. Tłuszcze dostarczają cenne witaminy, takich jak: witamina A, D, E oraz NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkiem tłuszczu powinny być wzbogacone przynajmniej dwa posiłki dziennie. Wszystkie tłuszcze powinny być spożywane na surowo. Ewentualnej, krótkiej obróbce termicznej mogą być poddawane jedynie tłuszcze zwierzęce oraz przeznaczone specjalnie do tego celu oleje roślinne.
Za urozmaicone odżywianie, uważa się takie, w którym każdy posiłek zawiera przynajmniej po jednym produkcie z każdej grupy. Podstawą diety powinny być nisko przetworzone produkty zbożowe, ziemniaki oraz surowe warzywa i owoce. Szczególnie istotne jest wyrobienie nawyku częstego spożywania warzyw, które dostarczają znikomą ilość energii, za to obfifi tują w cenne składniki mineralne i witaminy. Należy szczególnie urozmaicać ich asortyment. Najkorzystniej łączyć w posiłkach żółte lub czerwone warzywa (owoce) z zielonymi warzywami liściastymi, co pozwala dostarczyć komplet niezbędnych składników antyoksydacyjnych. Dla pełnego wykorzystania cennych witamin, posiłki z dodatkiem warzyw powinny być wzbogacane surowym olejem roślinnym.
Jeżeli Ktoś PRzeczytał Całość To Gratuluję |
|